Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copipului Caras Severin

  >  Info de interes public   >  Rapoarte de Activitate   >  RAPORT DE ACTIVITATE 2015

RAPORT DE ACTIVITATE 2015

RAPORT DE ACTIVITATE 

al Comisiei pentru Protecţia Copilului Caraş-Severin, al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Caraş-Severin şi respectiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, pe perioada 01.01.2015 – 31.12.2015

COMPLEXUL DE SERVICII SOCIALE

“SFANTA MARIA” REŞIŢA

          Complexul de Servicii Sociale “Sfânta Maria” Reşiţa este o unitate de tip rezidenţial, fără personalitate juridică, care funcţionează în structura organizatorică a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, având sediul în municipiul Reşiţa,  Aleea Buziaş nr. 6A, tel/fax 0255/226726, e-mail: css_sfantamariaresita@yahoo.com.

          Scopul prioritar al complexului este de a menţine funcţionalitatea socială a persoanei, urmărind reinserţia în mediu propriu de viaţă, familial şi comunitar, precum şi menţinerea, refacerea sau dezvoltarea capacităţilor individuale pentru depăşirea unei situaţii de nevoie socială.

Complexul de Servicii Sociale “Sfânta Maria” Reşiţa este compus din 3 module:

  • recuperare/reabilitare – capacitate 50 locuri;
  • centrul de îngrijire şi asistenţă – capacitate 48 locuri de cazare;
  • centrul de plasament – capacitate 12 locuri de cazare.

             Obiectul de activitate al complexului constă în acordarea de servicii sociale specializate respectiv:  găzduire pe perioadă nedeterminată, asistenţă medicală şi îngrijire, suport emoţional şi după caz consiliere psihologică, recuperare/ reabilitare, educare, socializare şi petrecerea timpului liber, reintegrare familială şi comunitară.

În ceea ce priveşte şcolarizarea beneficiarilor doi tineri au urmat cursurile la Colegiul Tehnic Căraşan Reşiţa şi unul la Colegiul Economic al Banatului Montan. De asemenea avem doi beneficiari care sunt angajaţi la o firmă de spălătorie auto.

În această perioadă prin intermediul Asociaţiei de Binefacere Pro Vitam Reşiţa 18 tinerii au urmat cursul de agent curaţenie clădiri şi mijloace de transport, peisagist floricultor.

Tinerii ocrotiţi la Complexul de Servicii Sociale “Sfânta Maria” Reşiţa au fost încurajaţi în permanenţă să interacţioneze cu comunitatea în vederea integrării lor sociale. Astfel, beneficiarii complexului au participat la diferite acţiuni organizate : Jocurile regionale Special Olympics 2015 Reşiţa ( 08.01.2015),  Simpozionul „ În sport toţi suntem la fel” (23.04.2015) “,  activităţi sportive ce s- au desfăşurat în  Sala de sport a Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa; Cupa prieteniei (29.06.2015) ce s-a desfăşurat la Complex Atlantic; Turneul Minifotbal – Cupa Speranţa;  Campionatul de tenis (07.12.2015) organizat de Asociaţia de Binefacere Pro Vitam Reşiţa. La finalul competiţiei au fost premiaţi cu diplome, medalii şi cupe potrivit performanţelor sportive. Totodată au fost invitaţi să vizioneze spectacole de teatru, muzică etc.

Au fost organizate excursii pe Muntele Semenic şi Mănăstirea Vasiova Bocşa, Tabără de vară la Pensiunea Elis în localitatea Coronini şi excursie pe Muntele Semenic oferită de Asociaţia Umanitară Tact. Trei tinerii au fost într-o mini vacanţă pe cont propriu la Băile Herculane.

Petrecerea timpului liber în complex se desfăşoară atât în curtea instituţiei cât şi în sala de club de la parterul clădirii dotată cu calculatoare, masă de tenis, biliard, masă de fotbal, jocuri, cărţi şi televizor.

Capela din incinta centrului este un loc de linişte şi reculegere unde se ţin slujbe religioase şi consiliere spirituală beneficiarilor.

Sărbătorile de Crăciun şi Paşte se sărbătoresc într-o atmosferă de familie cu mese tradiţionale. De asemenea, întreg complexul a fost împodobit cu ornamente specifice confecţionate de către beneficiari atât de sărbători cât şi ornamente specifice anotimpurilor sau diferitelor tradiţii: mărţişor, Dragobete etc.

Pe lângă sărbătorile religioase şi alte evenimente pe parcursul întregului an am sărbătorit zilele de naştere ale beneficiarilor.

Familiile naturale ale tinerilor păstrează prea puţin legătura cu ei. Sunt doar câteva cazuri în care familiile îi vizitează la centru sau îi invită de sărbători în familie.

Întâmpinăm probleme legate de personalul calificat. Sunt scoase posturile vacante la concurs pentru a asigura servicii de calitate beneficiarilor centrului, dar acestea nu se ocupă. Persoanele care au participat la concurs şi l-au luat, au renunţat în scurt timp, neexistând motivaţia salarială ţinând cont de domeniul de activitate şi volumul mare de lucru.

În această perioadă Complexul de Servicii Sociale “Sfânta Maria” Reşiţa a urmărit  îmbunătăţirea activităţii de asistenţă socială potrivit politicilor şi strategiilor naţionale, judeţene şi locale.     Furnizarea serviciilor sociale fiind centrată pe fiecare beneficiar, s-a urmărit diversificarea serviciilor oferite, astfel încât să corespundă nevoilor identificate.

 

ŞEF CENTRU,

Viorica Cherteş