Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copipului Caras Severin

  >  Info de interes public   >  Rapoarte de Activitate   >  RAPORT DE ACTIVITATE 2015

RAPORT DE ACTIVITATE 2015

ROMÂNIA JUDEŢUL CARAŞ-SEVERIN CONSILIUL JUDEŢEAN DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA COPILULUI Centrul ,,Elena Ardelean” Oraviţa Orș.Oravița, str.Valea Minerimor , nr 35-36, cod.325600 Tel: 0255/572074; fax: 0255.572074; e-mail: e.centruloravita@yahoo.com

RAPORT DE ACTIVITATE 2015

           În anul 2015, Centrul de Îngrijire și Asistență Oravița ( în prezent Centrul Elena  Ardelean ),  a avut ca obiectiv asigurarea condiţiilor unei vieţi individuale şi sociale normale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, asigurându-le acestora un climat familial pentru satisfacerea nevoilor personale, prin derularea unui program individual de recuperare, şi integrare/reintegrare a acestora în societate.

         Activitatea de găzduire şi îngrijire personală s-a desfăşurat, în condiţii normale, conform normelor legale în vigoare, asigurîndu-se  beneficiarilor condiţii bune de locuit, hrană, asistenţă medicală, consiliere psihologică, asistenţă socială etc.

        Pe parcursul anului 2015 au fost  angajate 10 persoane pentru a completa locurilor vacante de către angajații care și-au încetat activitatea , iar la finele anului 2015 în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență Oravița  figurau  68 de persoane angajate .

În decursul anului 2015 numarul de beneficiari a fost de 96 de persoane adulte cu dizabilități.

  1. Activități administrative

            În urma modificării standardelor minime de calitate reglementate prin Ordinul 67/21.01.2015, Centrul Elena Ardelean a luat o serie de măsuri pentru a se adapta noilor cerințe:

– s-au elaborat noi proceduri operaționale în conformitate cu standardele minime de calitate;

– s-a achiziționat mobilier nou, paturi și dulapuri cu cheie, pentru păstrarea bunurilor personale și de valoare ale beneficiarilor în siguranță;

– s-a achiziționat două aparate de aer condiționat pe două module ale centrului

– s-a modernizat spălătoria unității prin achiziționarea unei mașini de spălat profesionale, de mare capacitate și a unui uscător de rufe care să facă față volumului de lucru zilnic;

– s-au reamenajat spațiile comune în aer liber atât cele din centru cât și cele de la modulele Locuințe Protejate. Au fost achiziționate băncuțe pentru curte și s-au amenajat spațiile verzi prin plantare de gazon, arbuști ornamentali și flori 

  1. Activități dedicate beneficiarilor

            În anul 2015, în cadrul Centrului Elena Ardelean s-au desfășurat următoarele programe cu beneficiarii: alfabetizare, socializare, autogospodărire, autoîngrijire, terapie ocupațională, activități  sportive, programe recreative.

             Principalele obiective care au motivat programele de recuperare au fost:

– îngrijirea beneficiarilor cu handicap grav și crearea unui cadru cât mai adecvat nevoilor identificate;

– recuperarea beneficiarilor cu capacități fizice și cognitive în acest sens și crearea pentru ei a unui cadru cât mai aproape de cel gen familie;

– socializarea și integrarea socială a tinerilor centrului.

  1. În cadrul programului de alfabetizare s-au realizat activități de scris-citit (s-a început cu o verificare a cunoștințelor acumulate până acum și s-a pus accentul pe completarea lacunelor) și desen.
  2. 2. În cadrul programului de socializare s-au facut ieșiri în comunitate, la cumpărături, participarea la diferite evenimente sociale, excursii cu trenul și microbuzul în diferite destinații turistice, cu scopul familiarizării cu mediul exterior centrului. Beneficiarii au participat la slujbele de duminică și de sărbători de la biserică.

O parte din tinerii centrului, deja obișnuiți cu ieșirile în oraș, merg singuri la plimbare și cumpărături, pe baza unui bilet de voie care precizează responsabilul de grup.

  1. Programul de autogospodărire a cuprins activități de curățenie în camerele proprii și în spațiile comune, activități de stabilire a meniurilor, spălarea veselei la bucătărie și servirea mesei, activități de gradinărit și îngrijire a spațiilor verzi din unitate, activități de îngrijire a animalelor de companie.
  2. 4. Programul de autoîngrijire a cuprins activități de formare a deprinderilor de igienă proprie și alimentație pentru beneficiarii cu handicap grav care nu au încă însușite aceste deprinderi. Pentru beneficiarii cu handicap accentuat s-au facut activități care să le dezvolte capacitatea de adecvare a vestimentației în funcție de condițiile meteo dar și în diferite ocazii cum ar fi ieșirile în comunitate, la biserică sau la diferite evenimente.
  3. 5. În cadrul programului de recuperare și terapie ocupațională s-au desfășurat activități de artizanat și lucru manual. Astfel că s-au confecționat diferite decorațiuni pentru diverse evenimente cum ar fi: ornamente cu specific de Crăciun, Paște, 1 și 8 Martie, 1 Iunie, etc.
  4. În cadrul activităților sportive s-a participat la concursul Special Olympics din Reșița
  5. Programul recreativ a cuprins: activități sportive, plimbări, serbarea zilelor de naștere, petreceri în diferite ocazii. În timpul liber beneficiarii pot asculta muzică, viziona emisiunile preferate sau filme, se pot odihni în salon sau în spațiile amenajate în aer liber.