RAPORT DE ACTIVITATE AL CENTRULUI „ELENA ARDELEAN” ORAVIÞA PE ANUL 2016

  >  Info de interes public   >  Rapoarte de Activitate   >  RAPORT DE ACTIVITATE AL CENTRULUI „ELENA ARDELEAN” ORAVIÞA PE ANUL 2016

RAPORT DE ACTIVITATE AL CENTRULUI „ELENA ARDELEAN” ORAVIÞA PE ANUL 2016

Nr. 1177/18.04.2017

 

RAPORT DE ACTIVITATE AL

CENTRULUI  „ELENA ARDELEAN” ORAVIÞA

PE ANUL 2016

În anul 2016 Centrul Elena Ardelean Oravița a avut ca obiectiv asigurarea condiþiilor unei vieþi individuale ºi sociale normale pentru persoanele adulte cu dizabilitãþi, asigurându-le acestora un climat familial pentru satisfacerea nevoilor personale, prin derularea unui program individual de recuperare ºi integrare/reintegrare a acestora în societate.

Activitatea de gãzduire ºi îngrijire personalã s-a desfãºurat în condiþii normale, conform normelor legale în vigoare, asigurându-se beneficiarilor condiþii bune de locuit, hranã, asistenþã medicalã, consiliere psihologicã, asistenþã socialã etc.

Pe parcursul anului 2016 au fost angajate 3 persoane pentru a completa locurile vacante de cãtre angajații care și-au încetat activitatea, iar la finele anului 2016 în cadrul Centrului Elena Ardelean Oravița figurau 66 de persoane angajate.

În decursul anului 2016 numãrul de beneficiari a fost de 95 de persoane adulte cu dizabilitãți.

  1. Activitãți administrative

În urma modificãrii standardelor minime de calitate reglementate prin Ordinul 67/21.01.2015, Centrul Elena Ardelean a luat o serie de mãsuri pentru a se adapta noilor cerințe:

-S-au elaborat noi proceduri operaționale în conformitate cu standardele minime de calitate;

-S-a achiziționat pentru activitãþile de recuperare kinetoterapeuticã: bicicletã epilepticã, bandã de alergat, panou de baschet;

-S-a achiziționat un aparat de aer condiționat pe locaþia Ferdinand;

-S-a fãcut branșament nou de electricitate mãrindu-se astfel puterea de KWH necesarã unei bune funcționãri de la 20 KWH la 70 KWH;

-S-au reamenajat spațiile comune în aer liber atât cele din centru cât și cele de la modulele Locuințe Protejate. Au fost confecþionate foișoare din lemn pentru petrecerea timpului liber;

  1. Activitãți dedicate beneficiarilor

În anul 2016, în cadrul Centrului Elena Ardelean s-au desfãșurat urmãtoarele programe cu beneficiarii: alfabetizare, socializare, autogospodãrire, auto îngrijire, terapie ocupaționalã, activitãți sportive, programe recreative.

Principalele obiective care au motivat programele de recuperare au fost:

– Îngrijirea beneficiarilor cu handicap grav și crearea unui cadru cât mai adecvat nevoilor identificate;

– Recuperarea beneficiarilor cu capacitãți fizice și cognitive în acest sens și creerea pentru ei a unui cadru cât mai aproape de cel gen familie;

– Socializarea și integrarea socialã a tinerilor centrului.

  1. În cadrul programului de alfabetizare s-au realizat activitãți de scris-citit (s-a început cu o verificare a cunoștințelor acumulate pânã acum și s-a pus accentul pe completarea lacunelor) și desen.
  2. În cadrul programului de socializare s-au fãcut ieșiri în comunitate, la cumpãrãturi, participarea la diferite evenimente sociale, excursii cu trenul și microbuzul, plimbãri cu barca pe lacul Mare din Oravița și în diferite destinații turistice, cu scopul familiarizãrii cu mediul exterior centrului. Beneficiarii au participat la slujbele de duminicã și de sãrbãtori de la bisericã.

O parte din tinerii centrului, deja obișnuiți cu ieșirile în oraș, merg singuri la plimbare și cumpãrãturi, pe baza unui bilet de voie care precizeazã responsabilul de grup.

S-au efectuat excursii cu trenul pe linia Oraviþa Anina (Semeringul Bãnãþean),  ºi o excursie la Ochiul Beiului pe platoul de la Valea Bei cu microbuzul.

  1. Programul de autogospodãrire a cuprins activitãți de curãțenie în camerele proprii și în spațiile comune, activitãți de stabilire a meniurilor, spãlarea veselei la bucãtãrie și servirea mesei, activitãți de grãdinãrit și îngrijire a spațiilor verzi din unitate, activitãți de îngrijire a animalelor de companie.
  2. Programul de autoîngrijire a cuprins activitãți de formare a deprinderilor de igienã proprie și alimentație pentru beneficiarii cu handicap grav care nu au încã însușite aceste deprinderi. Pentru beneficiarii cu handicap accentuat s-au fãcut activitãți care sã le dezvolte capacitatea de adecvare a vestimentației în funcție de condițiile meteo dar și în diferite ocazii cum ar fi ieșirile în comunitate, la bisericã sau la diferite evenimente.
  3. În cadrul programului de recuperare și terapie ocupaționalã s-au desfãșurat activitãți de artizanat și lucru manual. Astfel cã s-au confecționat diferite decorațiuni pentru diverse evenimente cum ar fi: ornamente cu specific de Crãciun, Paște, 1 și 8 Martie, 1 Iunie, etc.
  4. Programul recreativ a cuprins: activitãți sportive, plimbãri, serbarea zilelor de naștere, petreceri în diferite ocazii. În timpul liber beneficiarii pot asculta muzicã, viziona emisiunile preferate sau filme, se pot odihni în salon sau în spațiile amenajate în aer liber.